Bekendmaking nieuwe goede doel!!

Eindelijk kunnen wij het nieuwe goede doel bekendmaken voor het  komende jaar, we zijn enorm blij en trots dat wij een mooi bedrag bij elkaar mogen gaan fietsen en wandelen voor Westland4Gambia! Zij doen fantastisch werk in de tandzorg.

Er is nagenoeg geen tandzorg in Gambia en met name voor kinderen is een gezond gebit van groot belang. Schade en pijn aan gebitten van kinderen belemmert hen tijdens het opgroeien. Kinderen eten, spelen, slapen en leren slecht als ze klachten aan hun gebit hebben. Sommige kinderen lopen jarenlang met een ontsteking in hun mond. Daardoor lopen ze achterstand in hun ontwikkeling op die ze nooit meer kunnen inhalen.

In 2010 is het idee geboren deze grote doelgroep te gaan helpen. De inspanningen van een groep vrijwilligers hebben geresulteerd in een voorbereiding van ruim een jaar en een reis van 7.200 kilometer in 2 weken tijd.Sinds maart 2013 bezoekt onze lokale Oral Health Worker en zijn assistent met de mobiele praktijk (zoals de vroegere schooltandarts in Nederland) scholen in de omgeving van onze standplaats Brikama. Op deze scholen geven zij poetsinstructies, delen tandenborstels en tandpasta uit en tevens ontvangt onze Oral Health Worker kinderen in de mobiele praktijk ter controle. Mocht hieruit blijken dat een extractie of vulling nodig is zal dit uiteraard uitgevoerd worden om de kinderen vlot van hun tand- en/of kiespijn af te helpen.

Ons ideaal is om ieder jaar dezelfde scholen tweemaal te bezoeken. Dit is nodig omdat er op iedere school die wij bezoeken veel kinderen met tandproblemen zijn. Op deze manier hopen wij door middel van voorlichting, poetsinstructies en de daadwerkelijke tandartsbezoeken een goede basis te kunnen leggen.

        Vaste praktijkSinds 1 december 2015 is onze Dental Clinic gevestigd in het dorp Jamwelly en is elke vrijdag open. In deze vaste praktijk kunnen zowel kinderen als volwassenen met hun problemen aan het gebit terecht. Daarnaast heeft de vaste praktijk een ondersteunende taak aan de mobiele praktijk. Dit doordat er in ons goed uitgeruste vaste praktijk complexere behandelingen uitgevoerd kunnen worden. In de vaste praktijk rekenen we een kleine vergoeding voor de behandeling van het gebit aan de volwassen patiënten. Kinderen tot 16 jaar behandelen we gratis.De mobiele praktijk die sinds 2013 in Gambia actief is geweest, heeft de afgelopen jaren het een en ander meegemaakt. Denk hierbij in het bijzonder aan de kwaliteit van de wegen. Deze is zoals in menig Afrikaans land op een heel ander niveau, met name zandwegen. Dit heeft ons doen beslissen samen met onze donateurs, ons in te zetten voor een nieuwe mobiele tandzorgauto. Deze is na een ruime periode van voorbereiding en fondswerving begin 2019 in Gambia aangekomen. Na een korte periode van inrichting en de laatste voorbereidingen heeft de sleuteloverdracht aan ons team op 12 maart 2019 plaatsgevonden.

        OnderhoudMet enige regelmaat nodigen wij een monteur uit om met ons mee te reizen naar Gambia voor onderhoud aan alle apparatuur. Deze krijgen ook veel voor hun kiezen. Denk hierbij aan warmte, stof en in het regenseizoen een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het belangrijk om dan dit goed te onderhouden.Helaas gaat dit ook weleens ten koste van apparatuur.Financiële uitdagingMomenteel zijn 2 afzuigunits aan vervanging toe en is renovatie van de elektrische installatie in de vaste praktijk ook geen overbodige luxe om veilig te kunnen blijven werken.Deze twee uitdagingen samen vormen een behoorlijke kostenpost waarvoor dus geld nodig is.Met een bijdrage van de Pinksterfietstocht van Stichting Westland helpt Afrika hopen wij deze uitdagingen te realiseren.

Voor meer info:http://www.westland4gambia.nl